Vachtverzorging
Er zijn diverse soorten borstels in de handel. De meest voorkomende borstels en kammen staan hieronder beschreven
 
Nagel-Schaar
Grove kam
Fijne softslicker borstel
Elastiken schaartje
Oog kammetje
Pennen borstel zonder nopjes
Fijne kam met punt
Arteritang

 

 

 

 
Bovenstaande borstels zijn speciaal voor vervelende vilt klitten, door de flexibele rubberen pennen borstel ( luxe slikker ) wordt de vacht niet beschadigd en doet u de hond geen pijn met ontklitten.
Maar beter nog is te voorkomen dat er klitten ontstaan.
Een lhasa apso in lange vacht kunt u het beste elke week wassen met een goede shampoo en conditioner. U hoeft uw lhasa dan maar 1 keer in de week goed door te borstelen. Wel moet u regelmatig de elastiekjes in de haren vernieuwen, anders gaat dat klitten. Bedenk dat alle haren die er met borstelen en föhnen er uit getrokken worden, 2 jaar nodig hebben om weer op lengte te komen. Dus voorkomen dat er klitten komen is altijd beter, en altijd rustig en voorzichtig borstelen.
Wanneer u meerdere honden hebt is het handig om een droogcabine aan te schaffen, dit scheelt enorm veel tijd. Een droger blaast warme lucht van onderen, waardoor de hond snel droog is.

Voordat de hond helemaal droog is, haalt u haar uit de cabine, en doet u de rest met de föhn. Heeft u een pup of ze nu kort geknipt wordt of in lange vacht wil krijgen, leer het toch van jongs af aan wennen aan borstelen en wassen, dan leert het jonge hondje van jongs af aan dat het leuk is. Begint u pas als ze in de klit is, dan wordt borstelen een pijnlijke ervaring en krijgt uw hondje een hekel aan wassen en borstelen. Hoe fijn is het niet een hondje te hebben die het borstelen rustig toe laat.
Gebruik de föhn in combinatie met borstelen en bostel de vacht glad naar beneden.

Leer uw hond ook rustig op de zij liggen, en begin bet borstelen van onder af aan, laagje voor laagje.
Laat uw pup ook eerst aan de föhn wennen, dan gaat het op de zij liggen ook makkelijker. Bouw hiermee rustig een vertouwen op. Het gemakkelijkste om dit te leren is als uw pup moe gespeeld is. Leg de pup ook dagelijks op uw schoot op zijn rug, en laat hem spelende wijs rustig ontspannen, door kriebelen op de buik, en later met de borstel.

Bij de pootjes en onder de oksels komen sneller klitjes, heeft uw hond daar klitjes, gebruik dan het softslicker borsteltje om deze voorzichtig te verwijderen. Borstel en föhn bij de pootjes tegen de draad in, om een voller uiterlijk te krijgen bij de pootjes.

Na het uit borstelen, ga je met een grove kam voorzichtig nog een keer door de haren heen om te controleren of er geen klitten zijn achtergebleven, doe dit voorzichtig, wanneer u een klit tegen komt, doe het dan voorzichtig met een softslicker borstel verwijderen.
Zorg dat de oren met wassen droog blijven, door er een watje in te doen, na het drogen, de oren controleren op haartjes in de oren, als er te veel haren zitten, kan dit een ontsteking veroorzaken, mocht het verwijderen van de haren met de vingers niet goed gaan, door vette haren, kunt u wat oor poeder gebruiken, of een arterie tangetje, met dit tangetje is voorzichtigheid geboden, ga niet diep in de oren, maar pak hele kleine plukjes haar, en klem dit tussen het tangetje en trek de haren er voorzichtig uit. Echt maar hele kleine plukjes anders doet het pijn.
Met het hele kleine oog kammetje, kun je bij de ogen het overtollige traanvocht, wat vaak slijmerige bolletjes veroorzaakt wegkammen, dit voorkomt dat het vies en kleverig wordt wat weer klitten kan veroorzaken.
Als uw hond helemaal uitgeborsteld is, begint u met een scheiding te trekken op het hooft, en verdeeld u aan elke kant 3 plukjes haar waar elastiekjes ingezet worden. Hieronder volgt een fotoserie hoe u stapsgewijs te werk moet gaan. U gebruikt de kam met punt, gaat vanuit het midden naar beneden, dit om te voorkomen dat u in de ogen prikt. Pak het 1e plukje vast en draai er een elastiekje om.
Dit herhaalt u weer met de volgende, en pak het 1e staartje bij het 2e staartje en bind er weer een elastiekje om, en herhaal dit weer bij de 3e.
De 1e rij is klaar, en nu begint u met de andere kant, en herhaal dezelfde methode als de 1e rij elastiekjes.
Nu de elastiekje klaar zijn, gaan we met de pootjes beginnen, alles is al goed uitgeborsteld, nu nog de haren tussen de tenen verwijderen, zodat de voetzooltjes goede grip op de weg krijgen, en geen vervelende irritatie kunnen veroorzaken door overtollig haar.
Tot slot maakt u een nette scheiding over de rug, u trekt de scheiding die gemaakt is op het hoofd netjes door tot aan de staart. Dit doet u weer met de fijne kam met punt.
Tot slot, knippen we indien nodig er een puntje van de nagel af, zodat deze niet te lang gaat groeien.
Voor het borstelen
Na het borstelen

Uw hondje is weer helemaal toppie.

Uiteraard hoeft u niet elke week zo'n uitgebreide behandeling te geven, alleen wanneer het nodig is.