Waar moet u op letten als u zelf de vachtverzorging van uw hond doet?

Maak voor uzelf een kam/borstelvolgorde, zodat u nooit plekken kunt vergeten.

Kam/ borstel altijd voorzichtig, hard en ruw borstelen beschadigt het haar en kan een overborstelingseffect veroorzaken.

Kijk altijd even de oren na op eventueel oorsmeer en haren, deze haartjes in de oren moeten verwijderd worden.

Voel altijd even tussen de tenen of zich daar geen klitten vormen. Knip eventueel het haar tussen de tenen weg.

Kijk de nagels na of deze niet te lang zijn en/ of gebroken/ gespleten, enz. Vergeet daarbij niet het duimpje dat hoger geplaatst aan de binnenkant van de poot zit.

Zorg dat uw hond de vachtverzorging leuk vindt, dat scheelt een hoop hang en trekwerk. Verwen hem zo nu en dan dus eens met een koekje, een lief woordje of een aai over z'n bol. Begin al van af pup af aan, ook al is borstelen nog niet nodig. Als de hond klitten heeft en je begint dan met borstelen, zullen ze dit als zeer onaangenaam ervaren, met gevolg dat de hond zich niet wil laten borstelen.

Wanneer u klaar bent met de verzorging, beloon de hond dan uitbundig.

Tot slot: Lukt het, om wat voor reden dan ook, niet om de vacht van uw hond te verzorgen, wacht dan niet te lang met het in schakelen van de hulp van een goede trimster. Veel mensen schamen zich ervoor, dat ze moeten toegeven dat de vachtverzorging tegenvalt. Hiervoor hoeft u zich niet te schamen. U moet zich pas gaan schamen als u niets doet en de hond ondertussen verpietert onder een klitten- of viltvacht. Tevens….hoe langer u wacht, hoe hoger de kosten worden van een trimbeurt.

 

 De Lhasa Apso vraagt veel onderhoud.

Het aantal borstelbeurten is afhankelijk van de hoeveelheid haar en de activiteiten die ondernomen worden met de hond. Gemiddeld een maal per week borstelen, maar wanneer het slecht weer is en er veel zand in de vacht kan blijven hangen, is een extra borstelbeurt geen overbodige luxe, daar zand en vuil op de huid jeuk kunnen veroorzaken en vochtig haar sneller klitten vormt. Borstel deze vachten met een goede (niet harde) ijzeren pennenborstel en kam eens per maand de vacht goed door met een kam met middel tot grove tanding. Let op de haargroei tussen de tenen en in de oren.

Klitten ontstaan makkelijk in de liezen, achter de oren, in de oksels, aan de binnenkant van de poten, op de buik en in de broek. Deze plekken verdienen wekelijks extra aandacht. Gebruik kwalitatief goede borstelmaterialen en eventueel een borstelspray, wanneer u deze vacht behandelt. Goedkope borstels van slechte kwaliteit beschadigen vaak haar en huid. Beschadigd haar heeft sneller de neiging tot klitvorming. Gemiddeld komen honden met deze vachten om de 8 ŕ 12 weken in de trimsalon.

Wilt u met uw Lhasa Apso gaan showen op een tentoonstelling, dan heeft de vacht een dagelijkse verzorging nodig, om de vacht in een mooie show conditie te houden.

Kijk bij vacht verzorging voor een uitgebreide instructie en foto reportage.

vachtverzorging >>>>>>>>>>>>>